Att importera från annat land

Har du planer på att arbeta som distributör, det vill säga importera varor och sälja vidare till butik? Detta är ett mycket spännande och intressant jobb, som dessutom involverar många olika kontakter – både utomlands och inom det eller de länder där du är verksam. Som distributör har man ett visst distrikt som man får sälja till, vilket bestäms i samråd mellan distributör och tillverkare. Ofta består detta distrikt av ett eller flera länder. Man kan vara distributör av en mängd olika varor inom flera områden. Dock är det vanligast, och klokast, att välja en viss nisch som du blir riktigt bra och kunnig inom.

Oavsett om du väljer att importera och distribuera lego star wars, bildäck, kläder eller något annat så måste du förstås först hitta några intressanta märken som du tror skulle gå bra att sälja i ditt distrikt. Hur du hittar dessa är mycket olika. Ibland räcker det med att hitta ett märke via internet och ibland sker detta vid ett besök på en mässa i ett annat land. En fördel är att du verkligen har intresse för den typ av produkter som du önskar sälja; du kommer då att framstå som mer trovärdig i kontakten med dina kunder.

Hur går det då till? En första kontakt med det märke vars produkter du vill importera brukar vara en bra start. Ofta kan man lösa detta första steg med ett mail. Skicka ett mail till huvudkontoret där du berättar att du är distributör och skulle vara intresserad av att distribuera just det märket. Allra enklast är det om du redan är distributör för något märke; första kontakten där du ännu inte har något annat märke kan vara lite besvärlig. Övertyga dem om varför du och ditt företag är rätt för märket och hur du tänkt nå ut på din marknad. Lycka till!

monopoly