Finansiera ditt företag

En sak är säker när du drar igång ett eget företag, du kommer vara i behov av likviditet. En verksamhet dras ständigt med utgifter av olika slag och dessa måste förstås täckas på något sätt. På utgiftssidan hittar man exempelvis kostnad för revisor, mobiltelefon, dator med tillbehör, företagsförsäkring samt en hel del annat som är verksamhetsberoende. Har du ett produktföretag, där du tillverkar eller köper in varor, har du förstås kostnader för dessa tills dess att de blir sålda. Dessutom kanske du vill kunna ta ut någon form av lön, åtminstone på deltid? Många väljer att ha kvar sina gamla jobb i början för att inte tappa någon inkomst, men detta kanske inte riktigt fungerar i praktiken. Trots allt måste man finnas tillgänglig för sitt företag, åtminstone en viss del av tiden.

Hur gör man då för att finansiera sitt bolag? De allra flesta börjar hos banken, där man ska lyckas sälja in sin idé för att bli beviljad ett så kallat företagslån. Detta är dock inte alltid så lätt. En annan väg, som ofta sker i samarbete med banken, är ett lån via ALMI. ALMI kan absolut vara värt att kolla upp, eftersom det är lättare att bli beviljad ett lån där jämfört med bankerna. Nackdelen med ALMI-lånen är dock den höga räntan eftersom de tar en högre risk, men man kanske inte har något annat val i början.

Möjligheten finns också att söka stipendier via olika samfund och liknande. Länsstyrelsen har olika typer av stipendier som går att söka årligen, så detta kan vara väl värt att undersöka. Om du har riktig tur kan du få med en investerare, som ser potential i din affärsidé. Det finns så kallade “affärsänglar” som kan hjälpa till finansiellt mot en viss del av vinsten, tills dess att de får tillbaka det de satsat.

monopoly