Finans och företag

Att starta och driva ett företag idag är inte så lätt. Det finns många fallgropar att ramla ner i. Ett av de vanligaste felen är att många drar på sig stora skulder tidigt i början av företagandet. Detta drar ner resultatet och riskerar i värsta fall att föra firman i konkurs. Hur kan man då försäkra sig om att firmans finanser är i balans och harmoni? Ett sätt är att inte köpa in alla inventarier och hjälpmedel på fina gatan. Det kan vara smart att se sig om på andrahandsmarknaden och kanske köpa begagnade datorer eller telefoner istället för att dra på sig höga kostnader för sådana hjälpmedel. En god finansiering och varsamt hanterande av firmans tillgångar och resurser hjälper ägarna att driva företaget med fokus på kärnverksamheten. Det kan verkligen löna sig att titta på sajter som erbjuder billiga eller rent av begagnade prylar som företagaren behöver. Exempel på sådana sajter är Blocket, mresell.se och andra.

Vad gäller behovet av finansiering och externt kapital så tycker banker och andra finansiärer alltid om att se att företagaren är prismedveten och beredd att sätta sin stolthet lite åt sidan i syfte att skapa en konkurrenskraftig verksamhet. Det handlar inte bara om hur stora intäkter man kan skapa utan också hur man håller sin rörelses verksamhetskostnader nere.

Hur når man då ut till marknaden och kunderna med sitt erbjudande?

Med en bra dator ligger världen öppen. Det finns otaliga sidor som tipsa om hur man kan marknadsföra sin verksamhet på ett kostnadseffektivt sätt. Att använda sig av listor med tusentals mail är ett sätt. Ett annat är att marknadsföra sig med betalda annonser på Internet med tjänster från till exempel Google AdWords eller Facebook. Man ska inte heller glömma bort att annonsera i gammelmedia. Det finns faktiskt många som läser tryckta tidskrifter, särskilt inom fackbranschen. Låt säga att man erbjuder tjänster till arkitekter till exempel. Då kan det löna sig att ta reda på vilken som är den mest lästa branschtidningen för arkitekter och sedan betala för en liten annons där. Glöm inte heller mun till mun metoden. Alltså prata med alla du träffar på, gamla som nya vänner, och låt dessa veta vad som pågår och vilka fina tjänster företaget du representerar har att erbjuda.

Det är roligt att driva ett företag. Det kräver naturligtvis mycket arbete, blod, svett och tårar men kan löna sig. Misslyckas man på första försöket ska man inte ta det till intäkt för att sluta utan se det som en lärdom som gör starkare för nästa försök. När man efter några år har byggt upp en rörelse med goda finanser som betalar ens lön och ställer bröd och mjölk på bordet då är det en stor glädje och tillfredsställelse.

monopoly